Örebroforskning kan rädda för tidigt födda barn

För tidigt födda barns blodkroppar blir förvirrade när de möter en bakterie, konstaterar Maria Björkqvist, biträdande överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Hon disputerar på onsdag med en avhandling om förhållandet mellan bakterier och det för tidigt födda barnet.
Utvecklingen har lett till att sjukvården kan rädda allt fler för tidigt födda, trots att de är mycket små och har ett omoget immunförsvar. Eftersom immunförsvaret inte är förberett får för tidigt födda allvarliga blodinfektioner av helt vanliga bakterier, skriver Maria Björkqvist i ett pressmeddelande.
Bakterierna tar sig in i barnets blod bland annat via dropp och provtagningar. Infektionerna leder i sin tur till ökad risk för till exempel cp-skador eller lungproblem.
I dag finns bara ett enda antibiotikum som biter på de här bakterierna.
Maria Björkqvists forskning visar att barnets vita blodkroppar reagerar på bakterierna med att starta ett försvar men utan samordning. Immunförsvaret stjäl energi utan att skydda fullt ut.
Kunskapen om de vita blodkropparna kan användas till att exempelvis sätta in läkemedel som höjer de vita blodkropparnas funktion, och därmed förebygga att barnet får svåra infektioner, är hennes slutsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".