Åtal efter bråk på Kumlafängelset

Efter ett bråk på Kumlafängelset i fjol då en fånge skadades allvarligt åtalas nu en livstidsdömd fånge i 30-årsåldern. Vid bråket skadades sammanlagt två fångar men i polisutredningen av bråket har ingen av dom velat avslöja vem det var som skadade dem.

Bråket på Kumlafängelset i mars förra året har inte varit lätt att utreda.

Från början var polisens teori att avsikten med bråket var att minst en av fångarna skulle dödas, men det har inte gått att bevisa och därför åtalas nu den misstänkte för grov misshandel istället.

Mannen, som avtjänar ett livstidsstraff för mord, misstänks för att ha gett sig på först den ene av fångarna och huggit honom i ansiktet och ena armen med antingen en slipad järnpinne, eller en slipad matkniv.

När den fången ramlade omkull gav sig den tredje fången in i bråket för att skydda den skadade.

Men istället blev han huggen i halsen och läkarnas bedömning i efterhand är att mannens liv hade varit i fara om han inte fått vård så fort som han fick.

Dom två skadade vill alltså inte säga vem som skurit dom och ingen från personalen såg bråket.

Ändå tycker åklagare Pia Åsberg att hon nu kan bevisa att det var 30-åringen som var den skyldige.

Bland annat genom att det efter bråket fanns blod på hans byxor, blod som genom DNA-analys visat sig komma från en av dom skadade fångarna.

Men varför 30-åringen skulle ha gett sig på dom andra fångarna tycker inte åklagaren att hon kan bevisa och 30-åringen själv nekar till att ha misshandlat sina två medfångar på Kumlafängelset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista