Efter Linköpingsmorden höjs kritik mot nedskärningar inom psykvården

Knivmordet på en 8-årig pojke och en kvinna i Linköping häromdagen berör många. Och trots att det inte finns något bevis för att gärningsmannen skulle vara psykiskt sjuk så har debatten om psykvården kommit igång igen.

Regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton kritiserar kommuner och landsting för att ha dragit ner på resurser inom psykvården.
Jan Blomqvist verksamhetschef på Karlahuset i Örebro där patienter får psykisk vård, instämmer i kritiken:
-Det är precis vad som sker på många håll i den ansträngda ekonomin inom både primärkommun och landsting. Det är nog en helt korrekt verklighetsbeskrivning. Det har vi fått känna av här i Örebro också mycket tydligt.
Martin Flodin, överläkare på Karlahuset säger att både patienter och anhöriga har velat prata om det som hände i Linköping.
-Många känner sig dragna över en kam. Man generaliserar väldigt mycket, det är ju bara några få individer som kan vara speciellt farliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".