1 av 2
Socialdemokraterna Ritha Sörling, Per Eriksson och Eva-Lena Jansson kräver att Juholt avgår. Foto: SR Örebro/Scanpix.
2 av 2
Björn Sundin tror inte att väljarna har förtroende för Juholt. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio Örebro
Örebro län

De kräver sin ledares avgång

"Kommit till en gräns"
2:15 min

Kommunaråden Ritha Sörling, Per Eriksson och riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson ställer sig bakom distriktets krav om Juholts avgång.

Förtroendet för Håkan Juholt har nått en gräns där det inte längre går att återställa. Det tycker Socialdemokraterna Ritha Sörling, Per Eriksson och Eva-Lena Jansson.

– Det har blåst länge kring Juholt och vi börjar väl nå världs ände, säger Per Eriksson kommunalråd i Askersund.

– Jag tycker att det här är väldigt jobbigt och jag tror att alla mina partikamrater upplever en jobbig tid just nu, säger Eva-Lena Jansson, riksdagsledamot.

– Över tid så har han samlat på sig så mycket som är svårt att förstå och förklara och jag själv har tappat förtroendet mer och mer faktiskt, säger Ritha Sörling, kommunalråd i Hällefors. 

Örebro läns partidistrikt var först ut och offentligt krävde Juholts avgång.

– Det var en enhällig distriktsstyrelse som kom fram till att vi inte tror att förtroendet för Håkan Juholt går att återställa, säger Jonas Karlsson ordförande för Socialdemokraterna i länet.

Vad innebär det, att ni inte har förtroende för Håkan Juholt?

– Vi har haft förhoppningar om att den negativa trend vi har sett skulle gå att vända men den har snarare fördjupats. Vi tycker att en stor del av ansvaret vilar på partiordföranden.

Förutom Örebro har även Västmanlands partidistrikt krävt Juholts avgång och Ekot erfar att Södermanland ställer sig bakom avgångskravet.

Socialdemokratiska kommunalrådet Björn Sundin i Örebro tror inte heller att väljarna kommer ha förtroende för Håkan Juholt som statsminister.

– Nej, jag tror inte att det finns förutsättningar för att gå till väljarna och be om förtroende för Håkan Juholt, säger han.

Sundin menar att partiet måste lansera en annan kandidat som statsminister om Juholt stannar som partiledare.

– Om vi ska byta partiledare tycker jag att Carin Jämtin och Mikael Damberg är utmärkta namn. Är det så att Juholt fortsätter som partiledare tycker jag att man kan fråga Wallström igen. Hon har inte fått frågan om enbart statsministerposten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".