Örebro län

"Risker med hög fart och hopp"

1:46 min

Efter två allvarliga olyckor på snowboard, nu varnar USÖ-läkare för vintersporten.

Det är inte helt riskfritt att åka utför eller snowboard. I helgen skadades en 16-åring allvarligt i en snowboardtävling i Storstenshöjden och för drygt en vecka i Hundfjället i Dalarna skadades en 25-årig man så pass svårt att han avled.

– Det finns risker med sporten, säger överläkaren Ulf Nordström på ortopedkirurgiska kliniken på USÖ.

Riskerna är att man ramlar i kombination med hög fart och får skador mot huvudet, på armar och ben, men de allvarligaste skadorna som inträffar är huvudskadorna.

– Genom att använda hjälm har man ett bättre skydd om olyckan är framme och användning av hjälm har ökat de senaste åren.

Snowboard är en sport där det bland annat ingår att göra hopp och på frågan hur mycket en hjälm egentligen skyddar vid snowboardåkning svarar Ulf Nordström att hjälmen har en skyddande effekt.

– Men om farten är högre så skyddar den inte fullt ut på grund av de stora krafterna men skadorna elimineras mot huvudet vid hjälmanvändning.

Överläkaren Ulf Nordström vet hur man kan förebygga skador för både skidåkare och snowboardåkare.

– Det bästa sättet är att vara upplyst, vältränad och använda de skydd som finns på marknaden. Man ska också anpassa farten efter åkskicklighet och ta hänsyn till varandra i backen.