Skogens konung dyr för skogsägarna

Älgen orsakar varje år stora skador på våra skogar. Det kan komma att kosta de framtida skogsägarna stora summor pengar.

I Örebro län kan den årliga kostnaden för skadad skog som älgen förorsakar bli så mycket som 56 miljoner kronor, men det är under förutsättning att dom skador man kan se i dag minskar något. Annars kan det komma att bli ännu dyrare.
I vårt grannlän Värmland kan det röra sig om drygt 100 miljoner i skadekostnader.
Det är Skogsbrukets forskningsinstitut, skogforsk, som under våren i år har publicerat dom här beräkningarna på vad den framtida generationens skogsägare kan få för kostnader för skador i skogen.
De skador som älgen orsakar är i första hand på tallar men också trädsorter som asp, sälg och rönn. För det är ur älgens smak, så kallade betesbegärliga trädalg.
Kostnaden för skogsägarna uppstår inte i direkta dagsläget utan först när det blir dags för gallring och så kallad föryngringsavverkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".