Tufft för lanthandlarna i länet

De små livsmedelsbutikerna har svårt att överleva, och i Örebro län har över hälften av lanthandlarna gett upp de senaste åren.

Det är inte lätt att driva en liten mataffär i hård konkurrens med lågprisbutiker och stormarknader. Det syns inte minst i Örebro län, där över hälften av lanthandlarna gett upp och lämnat sin butik de senaste åren. Sex av affärerna stängdes och tio fick nya ägare.
Ändå finns det de som satsar och vågar ta över en nedläggningshotad butik. Ett exempel är Vedlunds i Närkes Kil, där Per Vedlund tog över den första mars i år.
Han säger att kunderna nu är förvånande köptrogna, och om bara omsättningen tredubblas de närmaste åren så står affären på stadiga ben.
Udda varor ska hjälpa till att höja omsättningen, till exempel hästsaker, och så vin från Frankrike, när det blir lagligt i Sverige att sälja vin och sprit i vanliga mataffärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".