Barn- och ungdomskliniken på USÖ får kritik

Barn- och Ungdomskliniken på Universitetssjukhuset i Örebro får kritik från Socialstyrelsen efter händelsen i våras då fyra barn smittades av Hepatit B, gulsot.

Bristande kunskap eller av annan anledning avsteg från bestämda rutiner är orsaken till den mycket olyckliga händelsen skriver Socialstyrelsen.
Det var i februari som ett barn med kronisk hepatitsjukdom vårdades på kliniken. På grund av slarv med sprutor som används till att suga upp koksaltlösning kom andra barn på samma avdelning i kontakt med smittan. Två andra barn insjuknade senare på sommaren av hepatit B. När det blev känt kallade sjukhuset in dom ungefär 40 barn som kunde ha utsatts för smittan för provtagning. Totalt blev 4 barn smittade, två av dom blev sjuka, men är nu friska igen.
Socialstyrelsen anser att sjukhuset hanterade den allvarliga situationen på ett bra och konstruktivt sätt. Och att dom åtgärder som vidtagits sannolikt gör att det hela inte inträffar igen.
Men Socialstyrelsen kräver att sjukhuset vid upprepade tillfällen kontrollerar att personalen har tillräckligt med kunskap och följer dom rutiner som finns om hur patienter med blodsmitta ska vårdas. Socialstyrelsen kräver ett svar om hur kunskapen ska följas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".