Wadköping utbildningscentrum. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Wadköping UC läggs ner

1:34 min

Enligt majoritetens förslag har nu programnämnd barn och utbildning tagit beslut om att lägga ner Wadköping Utbildningscenter, WUC.

Lina Sandberg och Emma Sandkvist var två besvikna elever på Wadköpings utbildningscenter.
--Jag tycker det är dåligt och de har inte lyssnat på oss alls, säger de.

Den politiska oppositionen försökte in i det sista argumentera för att utreda frågan ytterligare.
--Det var lite svårstoppat idag och det är det ju när det kommit så här långt sa Folkpartiets Karolina Wallström. Jag har hoppsts i flera veckor på att vi skall hitta en reträttväg för socialdemokraterna att tänka om men vi har inte lyckats med det.

Men majorieten, som utom Socialdemokraterna också består av Centern och Kristdemokraterna, menar att det är nödvändigt att gå snabbt fram, det finns inte tid att utreda mera menar Thomas Esbjörnsson (S)ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
– 45 miljoner är väldigt mycket pengar som vi inte har för gymnasieverksamhet, så den tiden har vi inte haft säger han.

Anledningen till nedläggningen.
Som vi berättat tidigare hade beslutet om WUC.s framtid flyttas från gymnasienämnden, eftersom politikerna inte var överens om nedläggningen, men nu har alltså beslutet tagits högre upp, i Barn- och utbildningsnämnden.

Anledningen till flytten av gymnasieprogram är att gymnasieverksamheten har gått med underskott under en längre tid främst beroende på att elevkullarna har minskat och kommer att fortsätta att göra det fram till år 2020. För att i  undvika att minska på personal så minskas nu lokalytorna i gymnasieskolan med ca 15 000 kvm.

Programmen läggs inte ner utan flyttas.
Programmen som flyttar kommer nu att finnas på olika skolor. Temaprogrammet och Aspergerklasserna kommer att finnas på Risbergska skolan i fortsättningen. Fordonsprogrammet flyttar till Tullängen och till Kvinnerstaskolan flyttar Anläggningsmaskiner. Omvårdnadsprogrammet får sina nya lokaler på Rudbecksskolan och Handel- och administration flyttar till Virginska skolan.

På torsdag sammanträder gymnasienämnden för att slutgiltigt fatta beslut om alla programmens framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista