Kumla toppar narkotikabrottsstatistiken

Kumla hade flest anmälda narkotikabrott per invånare - av landets samtliga kommuner förra året. Det visar statistik från BRÅ, Brottsförebyggande rådet.

Lasse Hjärtsjö är en av två poliser i Kumla som jobbar aktivt mot narkotikan och han är glad över förstaplaceringen.
Han menar att mörkertalet är betydligt lägre än i andra kommuner och att förstaplaceringen inte beror på att Kumla har fler missbrukare än andra kommuner.
För att polisen enligt sig själva ska lyckas med sitt arbete mot narkotika kan de inte jobba själva. Det behövs hjälp utifrån, och det har man fått i Kumla.
Sen tre år tillbaka så finns det i kommunen Projekt Kumla mot narkotika. Det är två fältassistenter som är anställda av kommunen för att i första hand jobba aktivt i förebyggande syfte med ungdomar. Dels för att informera om narkotika men också att upptäcka unga människor som just är på väg in i ett missbruk eller som riskerar att hamna där.
Kent Eriksson är en av fältassistenterna och han håller med polisen om att en första plats i landet vad gäller narkotikabrott, det är ett bevis på att deras arbete har lyckats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".