1 av 2
Kommunfullmäktige i Örebro. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Alaa Idris (S). Foto Örebro kommun
Örebro

Politiker deltog på ett av åtta fullmäktige

1:46 min

Alaa Idris (S) har deltagit på ett av de senaste åtta kommunfullmäktige i Örebro. Hon menar, trots det, att hennes jobb i Stockholm inte spelar någon roll för politiken i kommunen.

Kan man sitta i kommunfullmäktige även om man arbetar på annan ort? Ja så länge man är mantalsskriven där man är vald är det inga lagliga hinder och två unga socialdemokrater i Örebro menar att deras engagemang ändå finns på hemorten.

– Jag har ett jobb i Stockholm och där har jag en övernattningslägenhet tillsammans med en kompis. Men jag har mitt hem och mitt politiska engagemang i Örebro, säger Alaa Idris, socialdemokratisk ledamot i fullmäktige.

När fullmäktige i Örebro sammanträdde i veckan var hon frånvarande. Det har hon varit ofta. Sedan i augusti har hon bara varit med på ett av fullmäktiges åtta sammanträden.

– Politik handlar inte bara om att vara med på sammanträden, det är att lyfta fram olika frågor och ta initiativ. När jag fick mitt arbete i Stockholm hade jag en diskussion med partiet och vi kom fram till att jag kan sitta kvar.

Alaa Idris arbetar som politisk sekreterare hos socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin i Stockholm. Hon menar att det här med arbetspendling är en allt vanligare situation för unga människor.

– Särskilt unga människor är mera rörliga när de är på väg in på arbetsmarknaden. Det är inte givet att man måste bo där man arbetar.

Jennie Bergström är en annan socialdemokratisk ledamot, som också är borta från hemorten långa tider. Hon arbetar som studieombudsman för studieförbundet Bilda i Borlänge.

Lagen säger att man ska vara skriven där man har sin huvudsakliga nattvila och en fullmäktigeledamot måste vara skriven i den kommun man är vald.

– Jag känner till lagen väl, säger Jennie Bergström. Men jag kan ju inte skriva mig på olika hotell. Jag reser väldigt mycket, men är också i Örebro. Jag har ett vikariat och ska så småningom läsa färdigt min examen på Örebro universitet.

Liksom Alaa Idris menar Jennie Bergström att det handlar om förtroende från partiet

– Jag tycker det fungerar bra, säger hon.

Kommunfullmäktiges ordförande, kristdemokraternas Lars O Molin menar att det är en fråga för partierna.

– Vi kan bara se till att ledamöterna är folkbokförda i kommunen. Deras närvaro på fullmäktiges sammanträden är en fråga för partierna, det kan vi inte ha synpunkter på, säger Lars O Molin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista