Örebro

Stoppades trots giltigt pass

1:49 min

Svenska flygplatser kräver olika lång giltighetstid på passen av sina utlandsresenärer. Det här drabbade Örebroaren Gabi Shamon som nekades att flyga från Örebro Airport trots att Arlanda hade godkänt samma pass.

– Jag bad om att få utfärda ett provisoriskt pass, men då sa de att jag var tvungen att åka till Stockholm, trots att det bara var två timmar kvar tills flyget skulle lyfta, säger Gabi Shamon.

Det var den 11 mars som Gabi Shamon tillsammans med en vän skulle flyga till Thailand. Men vid Örebro Airport blev han nekad vid passkontrollen. Anledningen var att hans pass var giltigt i fem och en halv månad och Örebro Airport krävde sex.

Gabi köpte då en ny biljett. Två dagar senare åker han till Arlanda i Stockholm, skaffar sig ett provisoriskt pass och gör ett nytt försök. Men beskedet han fick vid inchekningen gjorde honom upprörd.

– Då sa hon att jag kunde åka på mitt gamla pass, då det är giltig fram till mitten av augusti, säger Gabi Shamon.

Vad tänkte du då?

– Jag hade knappt ord för det, jag var jättebesviken och förbannad på Örebro Airport, att de kunde göra ett sådant fel. Det kostade mig en hel del, ny biljett, bussresa till Stockholm, provisoriskt pass och en helt förstörd planering, säger Gabi Shamon.

Förutom extra kostnader på uppemot 9 000 kronor, så blev Gabi även tvungen att ta ut en extra vecka i semester. Nu har han planer på att kräva Örebro Airport på pengar.

När P4 Örebro kontaktar Arlanda och Thailands ambassad i Stockholm bekräftar de att flygplatserna är olika strikta kring giltighetstiden på passet.

– Skulle vi bevilja avresa, så är frågan vad de skulle säga när han kommer till Thailand. I de normala fallen så förnekas han inträde i Thailand och skickas tillbaka hem. Dessutom åker vi på böter för att vi släppte igenom honom, säger Mikael Smedberg VD på Örebro Airport.

Men hur kommer det sig att flygplatserna gör olika bedömningar?

– Jag kan bara svara på hur vi gör, de andra flygplatserna får svara för sig, säger Mikael Smedberg.