Atlas Copco växer

1:45 min

Företaget Atlas Copco fortsätter att växa i Örebro och har nu rekordmånga anställda - över 1800. För tre år sedan var det 1200. Men ökningen har också gjort att företaget har fått det för trångt.

- Vi har fått ta till ytor som man normalt inte har för kontor, berättar Lars-Erik Gustafsson, inköpschef vid Atlas Copco Underground Rock Excavation i Örebro.

Det är goda tider för gruvorna runt om i världen, och det här drar med Atlas Copco som tillverkar utrustning åt dem. Trots att Atlas Copco i dag finns på tre olika platser i Örebro - vid Gustavsvik, på Holmens industriområde och i Norra Bro - så räcker kontorslokalerna alltså inte till längre till.

Atlas Copco har länge varit Örebros största privata arbetsgivare, men efter den kraftiga nergången som drabbade industrin för några år sedan var antalet anställda nere i 1200. Sedan dess har företaget vuxit kraftigt och med drygt 1800 anställda är nu Atlas Copco större än någonsin i Örebro.

Att företaget har blivit så stort tror Lars-Erik Gustafsson är positivt för de som jobbar där.

- I och med att vi har en stor verksamhet i Örebro så har vi också väldigt många olika arbetsuppgifter inom våra enheter i Örebro. Det finns alltså stora möjligheter att utvecklas inom företaget och byta tjänster utan att byta arbetsgivare, berättar Lars-Erik Gustafsson.

I förra veckan blev det ju klart att Atlas Copco får ta över delar av Virginska skolan som kommunen får över när antalet gymnasieelever krymper. Tills de lokalerna kan ta emot Atlas Copco i slutet av det här året kommer företaget att redan från maj månad att få hyra in sig på ett våningsplan i ett av de Stadsbyggnadshus som kommunen har.

Lars-Erik Gustafsson berättar att han har varit i kontakt med många fastighetsägare runt om i Örebro innan den här lösningen erbjöds av kommunen.

- Jag tror att de ytorna vi får tillgång till på Virginska kommer absolut räcka för våra behov de närmaste perioderna, säger Lars-Erik Gustafsson på Atlas Copco.

Reporter Gabriel Stenström