Örebro

Lång väntan på speltid

1:34 min

Köerna för att börja spela ett instrument på kulturskolan i Örebro är långa. 11-åriga Jack Ehn har väntat i tre år på att få ta sin första trumlektion.

– Tråkigt, man blir arg på att det tar så lång tid, särskilt när man har stått i kö i tre år. Men det kanske finns folk som har stått ännu längre, fyra-fem år jag vet inte. Men det är tråkigt.

Trummor är tillsammans med aukustisk gitarr och piano dom populäraste instrumenten på kulturskolan. I dom köerna står det ungefär 200 ungdomar som vill lära sig att spela. Väntetiden till bland annat blås eller stråkinstrument är däremot kortare eftersom intresset inte är lika stort där. Kulturskolan har ett uppdrag att träffa alla barn som går i årskurs två och vill få så många som möjligt intresserade. I förra helgen var det öppet hus på kulturskolan i Örebro och hela 1400 elever kom på besök. Sophie Rönnklint som är rektor på kulturskolan i Örebro berättar att det finns andra vägar att gå om köerna är för långa.

– Vill man absolut spela ett visst instrument så är det ju att ta till vara på dom tips vi ger på hemsidan. Med exempelvis studieförbund.

– Det här problemet med att så många får stå i så långa köer, går det att lösa på något sätt?

– Jag tycker att vi försöker lösa det som ett ständigt pågående arbete genom följa upp och försöka se vad vi kan göra och också ibland till vissa kögrupper erbjuda alternativ som kan vara nog så bra och intressanta för eleverna.

– Vad är det som är så roligt med att spela trummor då?

– Jag vet inte, kanske för att jag är bra på det och jag tycker det låter coolt, särskilt trumsolon

Reporter Pontus Kinnander