Ljusnarsberg

Unikt brobygge över järnvägen

1:26 min

Norr om Silverhöjden i Ljusnarbergs Kommun, pågår just nu ett unikt bygge av en järnvägsbro. Den konstrueras för att klara av de allt tyngre godstågen som belastar sträckan.

– Vi har inte så många platser i Sverige, där en järnväg korsar en järnväg, eftersom vi inte har så mycket järnvägar i Sverige. Så det är ovanligt att man bygger en järnvägsbro över en järnväg. Det gör man kanske bara en gång i livet här i Sverige misstänker jag, säger Magnus Persson, projektchef på Skanska.

För närvarande finns det redan en gammal bro över järnvägen norr om Silverhöjden i Ljusnarbergs Kommun. Men bron är sliten och omkring 120 år gammal. Så av rädslan att den ska falla har trafikverket nu beställt bygget av en ny bro. Inte minst med tanke på att godstågen blir allt tyngre.

Och ett bra exempel på tung last som kommer att passera  just över den här bron, är de stora transformatorerna på uppemot 400 ton som ABB i Ludvika tillverkar. De transporteras via tåg till hamnen i Norrköping, för att sedan exporteras över hela världen. Bron beräknas vara klar i sommar, under fem dagar då all tågtrafik är stoppad men arbetet är långt ifrån en enkel match.

– Att bygga en sådan relativt stor bro, gör man inte på fem dygn. Utan då får man helt enkelt bygga den på sidan av, och sedan lansera in den under den korta tidsperioden man har, säger Magnus Persson.