Örebro

Omstridda bolagsdrivare dömda

Två företagare i Örebro som bland annat drivit bolaget Sockerbullen har dömts för bokföringsbrott.

Det var 2008 som det började blåsa om Sockerbullen i Örebro. Anställda stämde företaget för outbetalda löner och facket satte bageriet under blockad eftersom det saknade kollektivavtal.

I samma veva såldes bolaget till en person som fackets jurister ansåg vara en så kallad målvakt och i september 2009 försattes bolaget i konkurs.

De två drivande av bolaget har åtalats för flera bokföringsbrott och nu har domen fallit. Den av dem som först drev bolaget frias helt av tingsrätten, däremot fälls personen som sen köpte bolaget.

Enligt tingsrätten ska övertagaren helt ha struntat i bolagets bokföring.

Sockerbullens förste ägare döms däremot för bokföringsbrott i ett annat bolag med kopplingar till Sockerbullen. Där ska bokföringen ha åsidosatts under åren 2006 och 2007. Tingsrätten konstaterar också att även det bolaget såldes till en så kallad målvakt.

De inblandade dömdes av Örebro tingsrätt till sex månaders fängelse respektive skyddstillsyn.

Målvakt

En målvakt kallas inom juridik en fysisk person som för en relativt liten ersättning tar på sig civilrättsligt ansvar, utan möjlighet eller avsikt att fullfölja ansvaret.

En målvakt kan skrivas som verkställande direktör, styrelsemedlem eller liknande i ett företag med oärligt uppsåt. Det kan exempelvis vara ett företag som någon eller flera parter planerar att tömma på tillgångar, för att sedan försätta i konkurs med stora skulder.

Källa: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista