Hällefors

Kraftig ökning av socialbidrag

1:26 min

Utbetalningarna av socialbidrag har fördubblats i Hällefors kommun mellan 2009 och 2011.

– Det är absolut långt ifrån bra att vårt försörjningsstöd har ökat och vi ska göra allt vi kan för att minska det, säger centerpartisten Ulrika Mellkvist är ordförande för omsorgsnämnden i Hällefors.

P4 Örebro har tidigare rapporterat om att Hällefors bokslut sett positivt ut de senaste åren. En ny styrmodell har bland annat gjort att kontrollen av vad som görs med skattepengar har skärpts. Samtidigt så har utbetalningarna av socialbidrag fördubblats mellan 2009 och 2011, det skriver Dagens samhälle i sitt senaste nummer.

Hällefors har stått för den tredje största ökningen i landet. Bara Säters och Nordanstigs kommun har ökat mer. Ulrika Mellkvist menar att omsorgsnämndens ekonomi inte är den bästa och den kraftiga biståndsökningen kan bero på flera saker.

– Det kan vara så att många blivit utförsäkrade ifrån försäkringskassan, där har det ju blivit hårdare regler, säger Ulrika Mellkvist.

Moderaten Tomas Mathiesen är oppositionspolitiker i omsorgsnämnden i Hällefors och är kritisk till den stora ökningen av ekonomiskt bistånd i kommunen.

– Det är en bekymrande utveckling att vi har en ökad kostnad på individunderstöd, säger Tomas Mathiesen.