Degerfors

Delade meningar om kommunens ekonomi

1:24 min

Socialdemokraterna i Degerfors är oroliga för kommunens ekonomi. De menar att kommunen går minus med 8 miljoner kronor och måste nu låna pengar för att klara verksamheterna.

– Så här blir det när man inte anpassar sin kostym efter den verklighet vi lever i. Vi hade 76 miljoner kronor när vi gick in i år 2010 och utan de pengarna ser vi nu att vi ligger 8 miljoner back. Vi måste låna pengar. Vi lånar till driften och löner och det är inte acceptabelt, säger Annika Engelbreksson, S.

Socialdemokraterna tycker att de styrande i Degerfors kommun missköter ekonomin. Vänsterpartisten Roland Halvarsson, ordförande i kommunstyrelsen, säger så här om kritiken.

– Anledningen till att vi ska låna 10 miljoner är för att vi har höga investeringar. De investeringar är dels Stora valla, dels på ett nytt särskilt boende för funktionshindrade, dels på rivningar och andra höga investeringar. Det är investeringspengar vi ska låna till.

Partierna ser verkligheten på olika sätt. Socialdemokraterna tycker att organisationen är för stor och den slukar pengar. Trots att kommunen i Degerfors har lånat pengar tidigare och höjt skatten, så räcker de inte till. Socialdemokraten Annika Engelbrektsson menar att det är kris:

– Ja, det skulle kunna jämföras med ett skafferi som precis blivit urätet och nu börjar man riva ut inredningen för att få det att gå ihop.

Vänsterpartiet däremot menar att Degerfors kommun inte har gått back och att de inte är i någon ekonomisk kris.

– Alla mindre kommuner har dålig ekonomi, men vi har kontroll på vår ekonomi, säger vänsterpartisten och ordförande i kommunstyrelsen Roland Halvarsson.