Degerfors

Oro för DIF:s elitlicens

1:29 min

Socialdemokraterna i Degerfors är oroliga att Degerfors IF inte kommer klara Svenska Fotbollförbundets elitlicens. Anledningen är att av de 25 miljoner som kommunen avsatt för att förbättra arenan så har Vänsterpartiet lagt sex miljoner på en konstgräsplan, som inte finns med på förbundets kravlista.

Robert Mörk är ordförande för Socialdemokraterna i Degerfors kommun.

– Vi har haft en stor politisk enighet runt att rusta Stora Valla för krav som ställs ifrån Svensk Elitfotboll. Och hittills har man inte lagt några pengar alls på Stora Valla, säger Mörk. 

Konstgräsplan står inte med på kravlistan för elitlicensen. Om Degerfors vill klara den licensen måste man bland annat utöka antalet sittplatser, ta fram större domarrum och öppna fler caféer.
En förbättring som är gjord är ljuset på arenan som motsvarar dom krav licensen för superettan säger. Senast 2014 måste kraven vara uppfyllda. Kommunen har avsatt 25 miljoner för upprustningen av Stora Valla varav 6 miljoner gick till den nya konstgräsplanen.

Men vänsterpartisten Roland Halvarsson som är kommunstyrelsens ordförande i Degerfors tror att dom 19 miljonerna som finns kvar kommer räcka.

– Ja, vi har stora förhoppningar på det men helt övertygad kan man inte vara förän man har fått in fakturorna, säger Halvarsson. 

Trots att Mörk och Halvarsson inte är överens om hur upprustningen av Stora Valla går så är de rörande överens om att elitlicenskraven är för hårda. De menar att man måste titta på hur stora klubbarna är och hur arenorna ser ut när man sätter kraven. Men Rose-Marie Frebran, vice ordförande för förbundsstyrelsen på Svenska fotbollförbundet menar att reglerna inte kan skilja klubbarna emellan.

Reporter
Pontus Kinnander