Foto:Scanpix.
Örebro

Fler söker ekonomisk hjälp ur fonder

1:48 min

Fler och fler människor söker akut ekonomisk hjälp hos frivilligorganisationernas hjälpverksamhet. Det rapporterade P1-programmet Kaliber på söndagen.

En av dem är fembarnsmamman Matilda Yttergren i Örebro.

– Jag har sökt pengar flera gånger ur fonder och fått runt 20 000, säger hon. Att söka försörjningsstöd är mer integritetskränkande än att söka ur en fond säger hon.

Försörjningsstödet har ökat i Örebrokommun med 30 procent de senaste sex åren men det finns en stor grupp med människor som väljer att inte vända sig till myndigheterna trots en svår ekonomisk situation.

– Det kan bero på att man inte vill vara en belastning för samhället säger Malin Hellman pedagog på familjecentralen i Oxhagen. I sitt jobb så möter hon många som har det svårt ekonomiskt. Människor som är överlevare och lever av mycket små medel men trots det så drar de sig för att söka försörjningsstöd. --Istället vänder man sig till kyrkan för att få en matkasse, lite kläder eller så söker man pengar ut olika fonder säger Malin. Som just nu hjälper flera familjer med att söka pengar fårn Örebro kommuns fond och från Majblomman.

I Olaus Petri kyrkan har man också märkt av det ökade tycket från människor som har det svårt. Här delar man ut pengar två gånger om året till behövande ur en fond. Under de senaste tio åren har det gått från ett tiotal sökande till ett femtiotal berättar diakonen Annika Bertilsson.

– Framförallt så är det äldre ensamstående kvinnor som söker pengar ur fonden, beättar hon. Nöden är så mycket större nu man har inget extra till guldkanten på tillvaron, det råder stor nöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista