Marie Krantz är besviken äver att det inte blir någon ny skola i Lundby. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Får ingen ny skola

"Kan man verkligen renovera något som är så sjukt?"
1:48 min

Trots tidigare löften från politikerna verkar det nu inte bli någon ny skola i Lundby i Örebro. Kommunledningen har ändrat sig och vill istället bygga om den skola som redan finns.

- Kan man verkligen renovera något som är så sjukt, undrar Marie Krantz som har två barn på skolan.

Marie Krantz är besviken eftersom hon tycker att hon och de andra föräldrarna i området har blivit lovade en ny skola i området. Före omvalet i fjol fanns en bred politisk enighet om att bygga en helt ny skola i Lundby. Den som finns där i dag har länge haft stora problem med fuktskador och mögel.

- Den skolan som barnen i Lundby nu går i nu kan inte användas så länge till. Då måste vi bygga en ny och nu vill vi göra det, sa den ansvariga politikern för Örebros skolor, socialdemokraten Thomas Esbjörnsson så sent som i oktober i fjol.

Ombyggnad istället

Men nu vill kommunens fastighetsbolag Futurum riva allt utom skolans skelett som grundplatta och takbjälkar, och det har fått Thomas Esbjörnsson att ändra sig

- Vi behöver ha varenda krona till att göra i ordning beståndet i övrigt. Så det är bra för oss att inte behöva göra en för stor insats för att åtgärda problemen i Lundby, säger Thomas Esbjörnsson.

Men hur mycket det verkligen skulle kosta att göra en så här radikal ombyggnad vet ingen än. Inte heller var eleverna ska undervisas under tiden. Före sommaren ska de här och många andra frågor förhoppnigsvis ha fått sina svar och politikerna ska ta ett definitivt beslut.

Men Marie Krantz är tveksam till om en ombyggnad kan bli en lika långsiktig lösning som en ny skola i Lundby hade varit.

- Vad händer om 10-15 år? Är det en ny process då? Så går mina tankar och funderingar, och jag känner mig grymt lurad, säger Marie Krantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".