Migrationsverket. Foto: Lars Westerberg / Sveriges Radio Örebro

Tuffa krav på familjeinvandring

Det är bara de Somalier som klarar ett DNA prov som kan komma att återförenas med familjer i Örebro. Regeringen hade gjort upp med Miljöpartiet om en ny lag som skulle komma 1 juli. 
En dom i Migrationsöverdomstolen har förändrat bilden.

- Domen är väldigt tydlig med att det enbart gäller de som kan visa att det finns ett biologiskt samband mellan barn och föräldrar, säger Merdad Kiani, enhetschef på Migrationsverket i Örebro. Han har nu fått intensifiera förberedelserna för att ta hand om ansökningar från somaliska familjer.

Till Örebro kan 500 - 600 personer komma och 16 personer ska rekryteras till Migrationsverket. Även för Örebro kommun kom domen som en överraskningen. Åsa Ekholm är enhetschef på flyktingmottagningen.

- Vi hade väntat oss en lagändring till första juli, som vi börjat förbereda oss för. Men den här domen kom som en överraskning, säger hon. Att det bara är de med ett påvisbart biologiskt släktskap som får komma fungerar ofta dåligt med verkligheten, det beskriver både Mehrdad Kiani och Åsa Ekholm.

- Andra barn som finns i familjerna omfattas inte av det här, säger Mehrdad Kiani.
- I krigsdrabbade länder händer det ofta att till exempel syskonbarn växer upp tillsammans och vad händer med dom, frågar sig Åsa Ekholm, som hellre hade sett en lagstiftning.
- Den här domen har löst vissa problem för dem som inte kan få fram identitetshandlingar, men den ställer till en massa andra bekymmer.
Det här är en stor fråga när vi träffar andra kommuner. För Örebro kommuns del handlar det främst om att få fram skolor och barnomsorg och det tror Åsa Ekholm ska fungera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".