1 av 2
Mikael Wennerström, förälder till sexårige Olle. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Elisabeth Lind, rektor på Tegnérskolan i Örebro. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Sexåring splittras från syskon och vänner

"Grät när han fick beskedet"
1:50 min

Mikael Wennerström vill se ett återinförande av syskonförtur vid skolval. Hans sexårige son Olle inte fått en plats på skolan de sökt och kommer att splittras från syskon och vänner.

– Det känns jätte tungt, framförallt för vår sex årige son. När han fick beskedet började han gråta, och kunde inte förstå varför han inte fick gå i skolan med sina vänner, säger Mikael Wennerström.

Varje skola i Örebro har sitt upptagningsområde, men eftersom vi även har det såkallade fria skolvalet så kan föräldrar i mån av plats söka vilken skola som helst för sina barn.

Förr kunde föräldrar som redan hade ett barn på skolan få förtur. Men idag ser reglerna annorlunda ut, är det många som slåss om platserna så tillämpas närighetsprincipen, det vill säga att det blir den som bor närmast utanför upptagningsområdet som får platsen.

Och det är just det som är dilemmat i Olles fall, han har redan en syster som går på skolan, men till skillnad från vännerna bor familjen strax utanför upptagningsområdet.

– Jag har samtalat med ett flertal föräldrar, och det är klart att de är ledsna, besvikna och frustrerade över situationen. Jag skulle önska att kunna erbjuda alla en plats, men på grund av lokaler så har vi inte möjlighet till det, säger Elisabeth Lind rektor på Tegnérskolan i Örebro.

Och den ansvarige politikern socialdemokraten Thomas Esbjörnsson håller med om att det inträffade är tråkigt, men menar ändå att närighetsprincipen är mest rättvis.

– Det fria skolvalet är faktiskt ett kompliment till att man egentligen ska gå i närmaste skola. Och det är klart att det finns för och nackdelar, men vi måste göra ett val och ha regler som gäller alla, säger Thomas Esbjörnsson.

Men familjen anser att man måste se till barnets bästa i första hand och har därför nu överklagat beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".