Möte om jämställdhet inom idrotten. Foto: Jaber Fawaz / SR Örebro
Örebro län

Idrott för alla oavsett läggning

"Man känner sig inte välkommen"
1:42 min

Örebro län måste bli bättre på jämställdhet inom idrotten, oavsett sexuell läggning. Det anser RFSL, Riksförbundet för Sexuellt Likaberättigande som idag väcker debatt i frågan.

– Tillsammans med bland annat Örebro Universitet, Länsidrottsförbundet och Sisu vill vi komma fram med metodfrågor som man kan använda i sin förening eller organisation. Att kunna förändra språket till exempel, säger Anna Örenius.

För att få lite råd och hjälp bjöd man idag in Moa Magnusson från RFSL i Skaraborg, en ort där man redan idag bedriver ett lyckat projekt för en öppnare idrott. Dessutom ska Moa Magnusson hjälpa till att utbilda idrottsaktiva Örebroare i frågan.

– Det vi har upplevt och fått höra är att människor inom HBTQ-gruppen inte känner sig välkomna i idrottsföreningar. Framförallt beror det på hur man pratar, hur jargongen är inom en förening.
Att man använder sig av ord som till exempel "jävla bög och fjolla", säger Anna Örenius som är projektledare för Örebro Pride.

I Örebro finns det ungefär 190 idrottsföreningar och under 2011 fick Örebro den fina bemärkelsen Sveriges bästa idrottsstad.
Men trots framgångarna så menar RFSL, Riksförbundet För Sexuellt Likaberättigande, att det finns mycket kvar att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".