Hannah Ljung (C) är ordförande i byggnadsnämnden i Örebro. Foto: Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Kommunalt bolag riskerar miljonböter

"Går efter ett strikt system"
1:47 min

Kommunala Örebroporten riskerar att få betala över två miljoner kronor i böter. Företaget har börjat bygga om ett industriområde utan att ha alla tillstånd klara.

Kommunala Örebroporten riskerar att få betala över två miljoner kronor i böter. Anledningen är att företaget börjat bygga om ett industriområde utan att ha alla tillstånd klara.

Det är byggnadsnämnden som i morgon torsdag ska ta beslut om böterna. Enligt nämndens ordförande, centerpartisten Hannah Ljung, har Örebroporten varken haft de startbesked som krävts för att få börja en ombyggnad, eller de slutbesked som behövs innan en byggnad får börja användas igen.

Det handlar om ett industriområde vid det gamla pappersbruket på Öster i Örebro. Att tillstånden saknades slog Örebroporten själva larm om till kommunen.

Varför man började ombyggnaden ändå säger företagets VD Per Cardesjö i dag att han inte vet. Han säger också att han tycker det straff som Örebroporten nu riskerar - en byggsanktionsavgift på 2,2 miljoner - är alldeles för högt.

Byggnadsnämndens ordförande Hannah Ljung säger att avgiftens storlek beror på att Plan och Bygglagen skärptes förra våren.

Hon säger också att hon väntar in ett sista yttrande från Örebroporten inför mötet i morgon. Men det är mycket tveksamt om det kommer kunna förändra något. Kommunen har redan låtit en extern jurist titta på ärendet, en granskning som slutade med att byggsanktionsavgiften justerades upp, och alltså nu verkar sluta på dryga två miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".