1 av 2
Konstnären Lars Vilks. Foto:Martin Dyfverman/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Konsthallens chef Mats Nilsson utför genomsökning av publikens väskor vid entrén. Foto:Martin Dyfverman/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Vilks debatterade konst

Den omdebatterade konstnären Lars Vilks, gästade Örebro på torsdagen. Det var bland annat han som målade profeten Mohammed som rondellhund. Lars Vilks mötte Peter Ekström, Örebro Konstskolas rektor, i en debatt om vad konst egentligen är för något.

En debatt som omgärdades av en hel del säkerhetspådrag.

Polispiketer stod posterade på varsin sida om Konsthallen i Örebro i god tid före debatten. Chefen där, Mats Nilsson, fick ta på sig att titta i allas väskor vid inpasseringen och flera säkerhetsmän stod allvarliga längs väggarna med hörsnäckor i öronen.

Men huvudämnet var konst.

– Konsten lyckas provocera, helt klart, mer än andra kulturformer, det menade Peter Ekström.

Den fullsatta konsthallen fick höra hur Peter Ekström tyckte att allas upplevelse av konst är lika mycket värda, medan Lars Vilks hävdade kunskapens försteg, inte minst den från konstvärlden själv. Och den gillade inte hans berömda Rondellhund.

– Så därför är den inte bra, sa Vilks.

En rondellhund lämnades in på Bukowskis för försäljning, berättade han, men den togs naturligtvis (?) inte emot.

Frågan om vad konst är fick sin kulmen till sist i frågan:

Var mötet på torsdagen i själva verket ett konstverk?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".