Smittskyddsläkare Hans Fredlund. Foto:Sveriges Radio Örebro.
Örebro - Hjälmaren

Ifrågasätter forskarresultat om bakterier

"Bakteriefynden måste undersökas närmare"
0:35 min

Sjukvården ifrågasätter nu om det verkligen finns multiresistenta bakterier i Hemfjärden i Hjälmaren. De prover som hittills tagits visar inte att bakterierna är multiresistenta, det hävdar Hans Fredlund, smittskyddsläkare i Örebro läns landsting.

– Vi från Humanmedicin på USÖ har sett en del av de här resultaten som man har hittat och i våra ögon så uppfyller det inte riktigt kriterierna för att kalls multiresistent.

Vad innebär det här då? Är faran över i Hjälmaren?

– Det innebär att de här bakteriefynden som är gjorda, måste undersökas närmare innan man kan säga precis hur det är, säger Hans Fredlund.

Men Fredlund säger också att det kan ta tid, för att göra en antibiotikaanalys är dyrt.

Har ni olika syn på vad som är multiresistenta bakterier?

– När det gäller humanmedicinen så finns det kriterier på vad som måste vara gjort för att få kalla dem multiresistenta bakterier. De här analyserna uppnår inte de kriterierna.

Varför anser forskarna att de hittat multiresistenta bakterier?

– Man har hittat bakterier som är resistenta mot några antibiotika men för oss uppfyller de inte riktigt de kriterierna. Det är så, säger Hans Fredlund.

Enligt honom måste baktierien vara resistent mot ett visst antal antibiotika och vissa särskilda antibiotika.

– En del av de här antibiotika som ingår är inte undersökta, säger Fredlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".