Den för sexbrott misstänkte läkaren döms till två års fängelse av tinsgrätten. Foto: Cleis Nordfjell/Scanpix
Örebro/Eskilstuna

Läkare dömd för sexbrott

1:12 min

Idag föll domen i det uppmärksammade fallet med den läkare som åtalades för flera fall av sexuellt ofredande mot patienter i bland annat Örebro, Arboga och Eskilstuna. Läkaren döms till två års fängelse och fälls på alla åtalspunkter utom en.

I ett fall var han åtalad för våldtäkt alternativt sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Men i det fallet och i nio fall till döms han för sexuellt ofredande mot patienter. Han frias på en åtalspunkt som gäller sexuellt ofredande i Örebro.

Läkaren döms för sexuellt ofredande mot ett tiotal patienter i samband med undersökningssituationer på vårdcentraler i Eskilstuna, Vingåker, Örebro och Arboga och vid hembesök.

Som bevisning i målet finns en mängd vittnen och journaler bland annat. Tingsrätten bygger domen på det och utlåtanden från två sakkunniga specialistläkare som vittnat om hur läkarbesök ska gå till.

Läkaren förnekar brott och hävdar att han utfört relevanta undersökningar som finns dokumenterade i journaler och han menar att han inte undersökt patienterna på det sätt som åklagaren påstår. I de fall han kommit åt patienternas underliv eller bröst så har det varit oavsiktligt, enligt honom.

Men en överläkare, som arbetar som gynekolog har berättat hur undersökningar ska gå till och har bland annat vittnat om att en patient ska informeras om vilka kroppsdelar som ska undersökas och läkaren ska förklara syftet med undersökningen för patienten.

En patient ska inte behöva klä av sig mer än nödvändigt och överläkaren har haft svårt att förstå varför läkaren i aktuella fall undersökt patienternas kön eller bröst utifrån de skäl som funnits för den läkarvård som har sökts.

Läkaren stängdes av från sin tjänst vid landstinget Sörmland i samband med att han greps i januari förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista