Foto: Marie Hansson/SR Örebro.
Örebro län - Kumla

Vill vara med och äga flygplatsen

1:36 min

Kumla kommun vill nu ta ett större ansvar som delägare för Örebro flygplats.
– Vi tycker det är viktigt att vi som kommun är med i arbetet och ägandet runt flygplatsen i en framtid, säger kommunalrådet Katarina Hansson, socialdemokrat.

Örebro flygplats har länge ägts gemensamt av alla länets kommuner, genom Länstrafiken. Ett ägande som bland annat gjort att alla länets skattebetalare delat på det mångmiljonunderskott som flygplatsen brukar gå med.

Men nu vill länets politiker göra en förändring för flygplatsen som snart får direkttrafik till Köpenhamn igen. Det ska bli färre ägare som tar ett större ansvar.

Landstinget väntas bli en stor ägare ihop med Örebro kommun, men förhandlingar pågår med både Kumla och Karlskoga kommun om att de också ska vara med. I Kumla har alltså kommunalrådet Katarina Hansson redan bestämt sig, framför allt för näringslivets skull.

Hur mycket det här skulle kosta Kumlas skattebetalare är inte klart än. Men ute på stan är åsikterna delade om kommunen överhuvudtaget ska vara med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista