Tommy Karlsson som tog strid mot Försäkringskassan och vann. Men förlorade ändå stor del av sin ersättning. Foto:Lars Westberg/Sveriges Radio Örebro
Försäkringskassan

Här är orden som gav Tommy rätt

1:32 min

Det krävdes ett mycket specifikt läkarintyg för att Tommy Karlsson i Hult utanför Lindesberg skulle få sjukersättning. Efter fyra år utan ersättning fick han plötsligt rätt - efter de här orden:

"Tommy Karlsson är helt och varaktigt arbetsoförmögen i förhållande till hela den reguljära arbetsmarknaden, inklusive skyddade sektorn som Samhall och lönebidragsanställning. Försörjningsförmågan är för all överskådlig framtid helt och stadigvarande nedsatt."

Det är läkaren Tomas Timander i Stockholm som har skrivit intyget som tog skruv, och som gav Tommy Karlsson rätt till sjukersättning.

Specialist sedan 20 år
Tomas Timander har i 20 års tid specialiserat sig på försäkringsmedicinska frågor. Han har läst domar som rör Försäkringskassan och lärt sig hur man ska formulera sig för att få rätt.

– Grundproblemet är att när läkare skriver intyg till Försäkringskassan så är det inte sjukvård utan försäkringsärenden. Att man är insatt och har läst aktuella domar är en förutsättning för att man ska få framgång gentemot försäkringskassan. Att man är insatt i regelverket och aktuell lagstiftning, säger Tomas Timander.

Känner inte igen bilden
Ann Sjöström är områdeschef på Försäkringskassan i Örebro län. Hon vill inte riktigt känna igen den bild som Tomas Timander målar upp.

– Vårat uppdrag är inte att försvåra för människor att få den ersättning de ska ha. Vi ska hjälpa dem att få den hjälp de har rätt till, säger hon.

Alla ska vara nöjda
Ann Sjöström sitter med i den sjukskrivningskommitté som jobbar för att läkarna ska bli bättre på att skriva sjukintyg. 

– Det är ett arbete som vi måste göra tillsammans. Både vården och vi ska vara nöjda, och de som ansöker ska vara nöjda med hur de blir behandlade. Då är jag nöjd, säger Ann Sjöström på Försäkringskassan i Örebro län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista