Mats Gunnarsson, Miljöpartiet. Foto:Gabriel Stenström/Sveriges Radio Örebro
Örebro flygplats

Att äga eller inte äga - frågan splittrar Mp

1:44 min

Planerna på att låta landstinget bli en av storägarna i Örebro flygplats sätter press på Miljöpartiet. Samtidigt som partiet är med och styr landstinget är de uttalade motståndare till flygplatsen.

– Vi tycker inte vi ska pruta på sjukvården för att folk ska få subventionerade charterresor, säger Mats Gunnarsson som sitter i landstingsfullmäktige för Miljöpartiet.

Nej, miljöpartiet vill inte att skattebetalarna ska stå för flygplatsens underskott, i fjol runt 17 miljoner. Som vi berättade i går förhandlar politikerna just nu om att Örebro flygplats som tidigare ägts gemensamt av alla länets kommuner i fortsättningen i första hand ska ägas av landstinget ihop med Örebro kommun.

Miljöpartiets ledande namn i Örebro kommun, oppositionsrådet Fredrik Persson, säger att han kommer rösta nej till ett sådant förslag. Han tycker att hans partikamrater i landstinget ska göra samma sak där.

– Jag hoppas att man röstar på ett klokt sätt. Det innebär att man röstar för att sälja den till någon privat - eller lägga ner den, säger Fredrik Persson.

Men landstingspolitikern Mats Gunnarsson är beredd att gå med på att fortsätta äga flygplatsen om Örebro kommun också är med. Han ser det som en kompromiss.

– Vill de vara med och dela på den här bördan med oss så är det kortsiktigt bra för landstinget.

Han tror också att kommunen har bättre kontakter med näringslivet, och därför större möjligheter att hitta nya ägare.

Tidigare har P4 Örebro berättat att det pågår förhandlingar om att Kumla kommun och Karlskoga kommun skulle gå in som minoritetsägare. Mats Gunnarsson säger att en av tankarna med den förändring som nu ska göras har varit att flygplatsen skulle få färre ägare. Därför tycker han det verkar märkligt att ta med de här kommunerna, men eftersom han inte sett något färdigt förslag om det än, och inte diskuterat det med sina partikamrater vill han inte säger mer om det än att han är tveksam.

Mats Gunnarsson är tydlig med att det finns en överenskommelse inom landstingsledningen om att landstinget på sikt ska sälja flygplatsen helt.

– Det har vi inskrivet i vår överenskommelse att vi ska leta efter privata ägare. HIttar vi de inte på sikt får vi dra oss ur helt och hållet, säger Mats Gunnarsson.

Är du beredd att lägga ner flygplatsen om ni inte hittar privata ägare?`

– Ja, på sikt, säger Mats Gunnarsson, miljöpartist i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista