Ex-advokat dömd

Fem års fängelse för dråpförsök

Fem års fängelse blev Örebro tingsrätts dom för den Örebroadvokat som i december förra åter försökte skjuta sin förra fru och hennes manlige vän.

Åklagaren ville ha 59-åringen dömd för mordförsök. Örebro tingsrätt dömde dock för försök till dråp, dessutom dömdes advokaten för grovt vapenbrott och olaga hot.

Det olaga hotet avser det han utsatt sin förra fru för. Enligt henne har han hållit upp pistolen i hakhöjd framför sig med pistolen riktad mot henne och tryckt av men pistolen klickade.

Dråpförsöket gället det han utsatt sin förra frus manliga vän för. Mot honom har han avlossat ett skott som dock har missat.

Det var i december förra året som advokaten åkte hem till sin förra fru på en mindre ort i länet. Hon var inte hemma så färden gick då hem till den manliga vännen.

Advokaten hade då skrivit både avskedsbrev och begärt sin advokatfirma i konkurs. Enligt honom själv skulle han åka till förra frun för att ta sitt eget liv, ingen annas.

Men det var en oenig rätt som som dömde den förra advokaten. Domaren i målet och en nämdeman ville att advokaten skulle dömas för mordförsök till åtta års fängelse.

Men eftersom en majoritet av rättens ledamöter ville ha ett lägre straff för försök till dråp blev det så.

Den förre advokaten ska också betala drygt 100 000 kronor i skadestånd till de två målsägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista