Vanvårdat djur utreds av polisen

En djurägare i Örebro har anmälts för djurplågeri, efter att flera personer ringt och tipsat polisen att en ko som fanns i mannens ägo haft en grimma som vuxit in i nacken på djuret.

Det var i början av oktober som det via polisen kom en anmälan till Miljökontoret om att en djurägare i Örebro misstänktes för djurplågeri. Flera personer hade då kontaktat polisen och berättat att en kviga som gick ute i en hage hade en grimma på sig som var så liten att den vuxit in i nacken på kvigan.
Djurskyddsinspektör Göran Gustavsson på Miljökontoret i Örebro åkte då ut för att kontrollera uppgifterna. Han hittade kvigan efter ett visst letande och kunde då konstatera att uppgifterna om grimman stämde. Han säger själv efter besöket att djuret måste ha gått länge utan tillsyn för grimman satt så hårt att djuret har växt mycket sedan den sattes på.
Det var både nytt och levrat blod runt grimman i kvigans nacke.
-Det här är kvalifiserat djurplågeri, säger han.
Även polisen har varit på plats och fotograferat djuret för att ha bildbevis. Polisen säger att bilderna bekräftar uppgifterna som kommit fram.
Djurägaren ska nu förhöras av polis för att se om det finns anledning att åtala mannen. Skulle han fällas för djurplågeri så kommer han automatiskt att få djurförbud, vilket innebär att han inte får äga den här typen av djur.
Den vanvårdade kvigan ska enligt uppgift vara slaktad.