Örebro

Mer att göra för patientnämnden

1:16 min

Allt fler hör av sig till patientnämnden i Örebro. Förra året kom 1000 ärenden in och under de senaste tre åren har antalet ärenden ökat med ett hundratal per år det säger Gun Johansson chef för patientnämndens kansli i Örebro län.

– Jag tror inte att det är fler misstag som begås utan att patienterna som varit med om olika händelser är mer benägna att berätta om dem för att det inte skall hända igen, säger Gun Johansson chef för patientnämndens kansli i Örebro län.

Förra året kom 1032 ärenden in till patientnämnden i Örebro. 2010 var det 916 och 2009 822 ärenden. De flesta klagomålen handlar om vård och behandlingsfrågor, men även om bemötande och resurser.

Patientnämndens funktion är att hjälpa till att ge stöd till en patient som upplever att det begåtts fel i vården men man gör inga medicinska bedömningar. Patientnämnden är en förmedlande länk mellan patienten och vården, berättar Gun Johansson.

Det är många fler kvinnor än män som hör av sig till patientnämnden och Gun menar att det är en effekt av att det är fler kvinnor än män som hör av sig till vården, och vad det beror på vet hon inte.

Reporter
Malin Holmberg
malin.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista