Hinsebergsanstalten i Frövi. Foto: Scanpix.
Örebro

Svårt att undersöka fångar

1:38 min

En läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro framhåller att Kriminalvårdens allt striktare säkerhetsbedömningar av sina intagna medför svårigheter att ge fångarna god vård.

– Patienterna som kommer från Kriminalvården idag är i väldigt stor utsträckning "bojade" vid händer och fötter, men ett större problem är egentligen att kunna prata och få till en bra kommunikation med patienten när det sitter två till tre personer från Kriminalvårdsanstaltens personal i samma rum, säger Henrik Eliasson, som är verksamhetschef och biträdande smittskyddsläkare på Universitetssjukhuset i Örebro.

Han har tidigare varit i kontakt med Kriminalvården om problemet, men har fått nej då han har frågat om de kan att öppna handbojorna och få prata i enrum med patienterna.

Henrik Eliasson har fått brev från patienter som har uttryckt hur jobbigt det är att ställa frågor om sina sjukdomar då personalen är närvarande i rummet. Konsekvenserna blir att läkarna inte vet om de får in alla uppgifter som de behöver för att till exempel kunna bedriva smittspårning.

– Det är just sådana saker som gör att jag lyfter frågan nu. Jag har full respekt för Kriminalvårdens direktiv och de har förstås uppgifter och riskbedömningar som jag inte har tillgång till och inte ska ha tillgång till.

Hur tror du att man skulle kunna lösa det här problemet?

– Först får vi prata med Kriminalvården om hur det är med riskerna och om det görs sådana här bedömningar i varje enskilt fall eller om det är mer slentrianmässigt vissa regler de har.

Enligt Göran Olsson, som är regional sjukvårdssamordnare på Region Mitt, så gör Kriminalvården en säkerhetsbedömning på varje enskild klient.

– Det är ett svårt säkerhetsarbete det här och vi är väldigt måna om att fortsätta att ha ett bra samarbete med USÖ som jag bedömer att vi har.

Det sa Göran Olsson regional sjukvårdssamordnare på Region mitt.

Malin Helenius
malin.helenius@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista