Helena Frisk. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Lever gott på pengar från riksdagen

1:34 min

Var tredje före detta riksdagsledamot lever fortfarande på inkomstgarantin från riksdagen. En av dem är socialdemokraten Helena Frisk från Karlskoga.

Hon är en av fem före detta riksdagsledamöter från Örebro län som fortfarande lyfter lön från riksdagen, visar en granskning som SVT har gjort.

Helena Frisk, som satt i riksdagen i 13 år, har sedan 2007 fått ut en lön på drygt 24 000 kronor i månaden före skatt. Men i september tar de pengarna slut.

– Jag kan säga att jag aktivt söker jobb, men att det inte är helt lätt. Visserligen har jag en fast tjänst som vårdbiträde inom kommunen,  som jag är tjänstledig från, så hittar jag inget annat är jag inte främmande för att gå tillbaka till det jobbet, säger Frisk.

Trots att hon är en av dem som utnyttjat inkomstgarantin, som är tänkt som ett omställningsstöd tills vederbörande hittat ett jobb, menar hon att en granskning av systemet är välkommen.

– Det är inte rimligt att vi ska ha helt andra regler att följa än andra arbetslösa, menar hon.

En annan före detta riksdagsledamot som utnyttjar inkomstgarantin är miljöpartisten Mikael Johansson från Örebro. Han säger till SVT att han under de två år han gått hemma inte sökt ett enda jobb. Istället berättar han att han varit upptagen med att tänka på vad han vill göra i framtiden.

Han kan fortsätta att tänka på det, med full betalning, fram till 2025, då han fyller 65 år och går i pension. För regelverket säger nämligen att en före detta riksdagsledamot som hunnit fylla 50 och som suttit minst sex år i riksdagen har rätt till inkomstgaranti fram till till pensionen. Varje månad får Mikael Johansson ut 37 667 kronor.

Övriga före detta riksdagsledamöter från Örebro län som fortfarande lyfter inkomstgaranti är vänsterpartisten Peter Pedersen från Degerfors, vänsterpartisten Marianne Eriksson samt Sven Gunnar Persson från Kristdemokraterna i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista