Vill inte avskeda åtalad polis

"Det hände på en fest"
1:01 min

Länspolismästaren Ebba Sverne Arvill anser att det inte finns skäl att avskeda den polis som är misstänkt för sexuellt ofredande, även om han fälls för brottet.

– Självklart ser vi allvarligare på händelser som inträffar i tjänsten. I det här fallet är det en händelse som har inträffat utanför tjänsten, på en fest där polismannen ska ha försökt kyssa någon och ta denna kvinna på ena låret fast hon inte var med på noterna. Det är självklart inte acceptabelt och han är också åtalad, men det är inte så allvarligt så att han skulle riskera sin tjänst, säger Ebba Sverne Arvill.

När du var alldeles nytillträdd var du väldigt tydlig och sa här hos oss i Rakt på sak, att det inte är acceptabelt att poliser begår brott?

– Jag tycker fortfarande inte att det är acceptabelt, men det kan inte innebära att man förlorar sitt arbete oavsett dignitet på brott.

Då anser du att sexuellt ofredande är en låg grad?

– Nej det beror på vad det sexuella ofredandet består i. I just det här fallet har inte jag yrkat på att han ska förlora sitt arbete, säger länspolismästare Ebba Sverne Arvill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".