En man greps i Örebro på måndagsmorgonen, misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet. Foto: Pontus Lundahl/ Scanpix
Örebro

Misstänkt spion tidigare dömd

1:31 min

Den man i Örebro som misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet har tidigare dömts för flera brott.

Men mannen som är medborgare i det afrikanska landet Burundi beskrivs som trevlig av en granne.

Mannen greps av Säkerhetspolisen, tillsammans med nationella insatsstyrkan och polisen i Örebro.

– Gripandet gick lugnt tillväga, säger Sara Kvarnström som är pressekreterare på Säkerhetspolisen.

I trappuppgången i Örebro där den mannen greps var det i måndags morse full aktivitet.

Enligt en granne till mannen var det flera poliser både uniformerade och civila som uppehöll sig länge i trapphuset och flera kraftiga dunsar kom ifrån lägenheten i samband med gripandet. Grannen beskriver mannen som ofta glad och vänlig.

Samtidigt dömdes han i fjol till fyra månaders fängelse för två fall av misshandel och olaga hot. Ett av misshandelsfallen gäller mannens före detta fru. Det andra gäller en bekant som han ska ha misshandlat på en buss i Örebro.

Han finns även på andra punkter i belastningsregistret, men då rör det mindre förseelser som att han tagit ut för mycket studiestöd.

Enligt kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid åklagarkammaren för säkerhetsmål i Stockholm ska den olovliga underrättelseverksamheten ha pågått mellan den 1 juni 2010 och den 1 maj 2011.

Med olovlig underrättelseverksamhet menas brott mot rikets säkerhet som begås i Sverige för främmande makts räkning och som riktar sig mot annan främmande makt.

Men några fler detaljer om brottsmisstankarna vill Säkerhetspolisens pressekreterare Sara Kvarnström inte tala om.

– Vi vill inte gå in på några övriga detaljer, utredningen är på ett tidigt stadium.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista