Degerfors

Socialchefen tar till sig av kritiken

1:45 min

Socialchefen i Degerfors, Ingemar Ångman, tar till sig av kritiken från Socialstyrelsen när det gäller handläggningen av familjen där två tvillingflickor misshandlades svårt.

– Det var väl inte helt oväntat, även om en del saker var lite förvånande, säger Ingemar Ångman

Han medger att de brustit i dokumentationen och att de missat en del i handläggningen, men han tycker att Socialstyrelsen spekulerar för mycket i vad som hänt om kommunen gjort på ett annat sätt.

Det var i juni förra året som socialnämnden i Degerfors beslutade om att placera ett par i ett familjehem eftersom paret väntade tvillingar och var i behov av hjälp.

Två månader efter avled ett barnen av sjukdom i familjehemmet och det visade sig att barnen tidigare hade blivit misshandlade.

Nu rikar socialstyrelsen kritik mot Degerfors kommun om bland annat bedömningen att placera paret och barnen i ett familjehem och inte på en institution. Kommunen får också kritik för att inte ha lyssnat på parets klagomål om familjehemmet.

– Vi måste kritiskt tänka igenom hur vi agerade och vad vi eventuellt kunde ha gjort annorlunda, och vi säkerställer att en sån här situation inte behöver upprepas, säger Ingemar Ångman.

Han berättar att den flicka som fortfarande är i livet bor i ett familjehem och har det bra där.

– Det är en fungerande situation kring det barnet, säger socialchef Ingemar Ångman i Degerfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista