Örebro moské. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio

Örebro Moské granskas på teve

1:41 min

Örebro Moské har gett rådet att en kvinna måste ha sex med sin man mot sin vilja. Det framgår av Sveriges Televisions program Uppdrag granskning.

Aisar Al Shawabke är talesperson för Örebro Moské.

– Det är bra att en granskning görs, det är absolut inga problem. Som en väckarklocka, så att många reagerar på ett bättre sätt nästa gång, säger Aisar Al Shawabke.

I granskningen har flera frågor ställts till moskéer runt om i landet. Man har riktat in sig på frågor kring mäns och kvinnors lika värde. En fråga handlar om månggifte.

– Man får gifta sig med fler inom Islam men man måste inte, säger Aisar Al Shawabke, som berättar att den frågan inte är aktuell i Sverige eftersom månggifte inte är tillåtet här.

En annan fråga som kommer upp i programmet är att kvinnor rekommenderas att ha sex mot sin vilja.

– Sex är en naturlig del av ett äktenskap. Att en kvinna nekar sin man sex, eller viceversa, hur skulle det uppfattas om det pågår i några månader? undrar Aisar Al Shawabke på Örebro Moské.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista