Örebro moské. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio
Örebro

Upprördhet efter Moskéavslöjandet

"Vill prata med dem nu"
1:17 min

Religion får aldrig vara en ursäkt för att förtrycka kvinnor, skriver Sveriges Kvinno- och tjejjourers riksförbund i ett pressmeddelande, efter granskningen av moskén i bland annat Örebro.

Det är SVT:s program Uppdrag Granskning som frågat moskéer runt om i landet hur en utsatt kvinna ska agera, och i många fall fått svaret att hon inte ska polisanmäla sin man. Moskén i Örebro svarade bland annat att en kvinna ska ställa upp på sex med sin man även om hon inte vill det.

I Örebro finns sedan några år tillbaka ett interreligiöst råd, där representanter för alla större kyrkor och de islamska samfunden är med.

Ordförande är kristdemokraten Lars O Molin, som säger att de har pratat om kvinnors rättigheter under rådets två senaste träffar.

– Det som framgick då tyckte jag lät väldigt uppmuntrande. Imamen från Örebro Moské berättade hur de tog avstånd från våld mot kvinnor. Då blir man lite förvånad när man får höra sådana här uttalanden, säger Lars O Molin.

Han tänker nu ta kontakt med Örebro Moské för ett samtal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".