Laxå kommun

Betalar 30 000 kronor till elev

1:05 min

Barn- och elevombudet, BEO, begär att Laxå kommun betalar 30 000 kronor i skadestånd till en elev som går på en av Laxå:s kommunala grundskolor. Kommunen har accepterat.

Anledningen till skadeståndet är att en lärare i samband med en utflykt med sin klass ska ha kränkt en elev. Kränkningen bestod av att läraren tillrättavisade eleven, då denne betedde sig störande.

Enligt beslutsunderlaget från BEO ska läraren ha försökt tysta ned pojken som uttryckte sig stötande gentemot andra elever. För att få honom att tystna tog läraren tag i pojken som då försökte slingra sig loss. Läraren släppte dock inte greppet utan fortsatte att hålla fast pojken.

Tre rivmärken på halsen
När pojken senare klagade på sveda på halsen upptäcktes tre rivmärken. Enligt Beo kan det inte ha handlat om en ren olyckshändelse, som kommunen hävdar, eftersom det krävs mycket kraft för att åsamka de tre djupa rivmärkena.

– Vi ska senast den 1 juni svara BEO och uppge vår inställning till beslutet, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande i Laxå, vänsterpartisten Klas-Göran Vilgren.

Accepterar skadeståndet
Han meddelar att de accepterar att betala skadeståndet, men att de inte är eniga med BEO gällande beslutet, eftersom de fortfarande står fast vid att det hela var en olyckshändelse.

– Jag trodde dessutom att vi rett ut det hela, eftersom vi samtalat med både eleven och föräldrarna och läraren har förklarat och bett och ursäkt. Men så var det visst inte, utan de gjorde en anmälan och då får vi finna oss i det.

Reporter Marie Stenquist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista