Victoria Asprou räddade livet på en man med hjälp av en hjärtstartare. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro
Örebro

Räddade liv med hjärtstartare

1:42 min

Hjärt- och lungfonden vill se fler hjärtstartare på allmänna platser. Nyligen räddades en man i Örebro till livet av just en hjärtstartare.

– Vi tycker att det finns alldeles för få hjärtstartare, och vi skulle vilja att det fanns hjärtstartare överallt där människor finns. Man har störst chans att överleva om man får en stöt inom fem minuter från det att man fått sitt hjärtstopp, så vi vill att de ska finnas överallt, säger Jessica Nieminen på Hjärt- och lungfonden.

Varje år drabbas omkring 10.000 människor i Sverige av hjärtstopp utanför sjukhus, men det är ungefär bara 500 som överlever. Experter menar att många fler skulle räddas om hjärtstartare var mer tillgängliga bland allmänheten.

När P4 Örebro ringer runt till de berörda instanserna, kan ingen säga hur många hjärtstartare vi har i länet. Men eftersom de flesta allmänna platserna där mycket människor rör sig saknar, säger samtliga att det skulle behövas många, många fler.

Ett gott exempel på hur avgörande en hjärtstartare kan vara, är incidenten för ett par veckor sedan på gymmet vid Hagabadet i Örebro.

– Han hade kollapsat, så vi fick köra hjärt- och lungräddning och sedan använda hjärtstartaren. Mannens hjärta kom igång igen, och ambulansen kunde ta över när de anlände, säger Victoria Asprou som är badvakt på Hagabadet.

Victoria Asprou hade utbildning i hjärtstartare, men det hade inte personalen på gymmet som de samarbetar med. Men enligt Fredrik Rundqvist, regionchefen för Actic som bedriver gymmet, så är det nu på gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista