Väntan på nya ridhus har blivit lång. Foto: Päivi Kotka/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Lång väntan på nya ridhus

"Låter positivt men inget händer"
1:45 min

Kilsbergsryttarna väntar fortfarande på pengastöd från Örebro kommun. Nu har har det gått mer än två år sedan deras ridhus totalförstördes av de tunga snömassorna.

– Det låter positivt med kommunen men ingenting händer och det är frustrerande, säger ordföranden Håkan Israelsson.

Under tiden har föreningen Kilsbergsryttarna tappat många av sina medlemmar som sökt sig till föreningar eller privatpersoner som har ridhus. Från 100 medlemmar har föreningen idag bara 20-25 kvar.

De som är kvar åker med sina hästar till andra ridhus i väntan på ett nytt ridhus. Frågan är bara om kommunen kommer att hjälpa dem med det eller inte.

I samma sits är också Rosendahls ryttarförening i Tysslinge, där taket slets sönder av stormen i höstas. Hjälp ska komma är budskapet, men ingenting har hänt.

– Jag är också frustrerad, det är tråkigt att det ska ta så långt tid säger ordförande i Fritids - och turistnämnden (C) Lars Johansson.

Han förklarar att det hade varit enklare om han själv i sin nämnde hade förfogat över en egen pott med pengar för oförutsedda händelser. Som det är idag ska ärendet först upp i samhällsbyggnadsnämnden och sedan till Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

Dessutom finns en skillnad mellan vilka som får hjälp verkligt akut och inte.

– Det borde inte vara skillnader men ibland går det lite lättare, konstaterar Lars Johansson.

Vilka är det som har det lättare?

– Det är de grabbdominerade verksamheterna som brukar kunna få snabbare gehör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".