Örebro

Boende anmält enligt Lex Sarah

1:50 min

Brukarna på Södermalmshemmet i Örebro har nattetid utsatts för psykiska och fysiska kränkningar från personal. Nu har boendet anmälts enligt Lex Sarah.

Det var en natt i februari som en anställd på Södermalmshemmet i Örebro hittade en boende på golvet. Den boende hade ont och var iskall. Ingen vet hur länge han legat där, och den larmmatta som ska larma hade personalen plockat bort.

Trycktes ner mot golvet
Den boende hade så ont att han började skrika när den anställde skulle hjälpa honom upp. Den anställde skrek då "håll käften" och tryckte ned brukarens axel mot golvet.

Elisabeth Liljekvist är tillförordnad förvaltningschef och hon berättar att den anställde inte jobbar kvar efter händelsen.

– Inte nu, utan den anställde är avstängd. Det pågår fortfarande utredning. I slutet av maj vet vi hur vi ska gå vidare rent arbetsrättsligt.

Har hänt fler saker
Det här är ingen isolerad händelse. Enligt Elisabeth Liljekvist har det hänt fler incidenter när nattpersonalen har jobbat.

– Det har förekommit händelser tidigare också, men de är svåra att sätta fingret på eftersom de ligger längre tillbaks i tiden. Det är en kultur där man tillåtit att vissa händelser inte rapporteras vidare.

Personal kan omplaceras
Förutom att en i personalen nu är avstängd i väntan på att kommunens arbetsrättsliga utredning ska bli klar finns planer på att omplacera övriga i nattpersonalen.

– De flesta av medarbetarna har deltagit i den här kulturen, där man inte anmäler. Då måste vi se på möjligheten att splittra arbetslaget, säger Elisabeth Liljekvist, tillförordnad förvaltningschef på Örebro kommun.