Körde på 18-åring - fick dagsböter

Den 43-årige degerforsbo som körde över en 18-årig pojke utanför en pizzeria i Degerfors i våras har i dag fått sin dom. Han döms för vållande till kroppsskada, vårdslöshet i trafik och för att ha smitit från olycksplatsen.

Det var sent en lördagkväll i början av mars som 42-åringen utanför en pizzeria i Degerfors körde på och körde över 18-åringen. Ett antal ungdomar stod utanför pizzerian och 18-åringen som inte var helt nykter stod mitt i gatan och viftade med händerna för att stoppa bilen.
43-åringen träffade 18-åringen med sin bil och 18-åringen föll omkull. Och bilen körde sen över hans ena ben. Men 43-åringen stannade inte utan smet från platsen. Dels var han chockad av att han kört på någon, dels blev han rädd av alla hotfulla och berusade ungdomar, har han sagt efteråt. Tingsrätten säger i sin dom att åklagaren inte kunnat styrka att 43-åringen medvetet och för att skada körde på och över 18-åringen. Vårdslösheten kan därför inte kallas grov.
18-åringen fick en livshotande skallskada och en öppen fraktur på höger ben därför dömer tingsrätten 43-åringen till vållande av kroppskada.
Omständigheterna kring händelsen och att 18-åringen snabbt blev omhändertagen av andra på platsen gör att smitningen inte kan anses som ett grovt brott, enligt Tingsrätten i Karlskoga.
Den 43-årige Degeforsbon döms till dagsböter och ska dessutom betala ett skadestånd till 18-åringen på drygt 50 000 kronor.