En hel nattstyrka ska placeras om på Södermalmshemmet i Örebro. (Bilden är tagen på ett annat boende) Arkivfoto:Jessica Gow/Scanpix.
Örebro

Upprörda efter påtvingad omplacering

1:29 min

Personal på en hel avdelning tvingas till omflyttning efter att Södermalmshemmet anmälts till Socialstyrelsen. Många mår dåligt efter det inträffade.

En Lex Sarahanmälan har lämnats till Socialstyrelsen gällande Södermalmshemmet.

Missförhållandena ska ha skett nattetid, vilket resulterar i att hela nattstyrkan nu är under utredning. Något som upprör personalen.

Den person, som enligt anmälan, ska ha stått för fysiska och psykiska kränkningar av en brukare är tills vidare avstängd från sitt arbete.

Men händelserna som uppdagats och konsekvenserna därtill har rört till det känslomässigt för många av de andra i personalstyrkan. Flertalet är sjukskrivna.

Anledningen är att de från och med 15 juni inte vet var de kommer att arbeta, eftersom en del av förslaget i kommunens utredning föreslår att omplacera personalen.

Peter Nordin, som är talesman för tio kvinnor som ingår i nattlaget, säger att samtliga mår mycket dåligt.

– Jag har utsetts till talesperson eftersom ingen av de här kvinnorna i nattlaget som jag talar för orkar eller vågar gå ut och berätta. Själv är jag sambo med en av kvinnorna och ser på nära håll hur illa berörd hon är.

Peter Nordin menar att splittring av hela nattlaget innebär stora omställningar. Omställningar merparten av personalen inte gjort sig förtjänta av. Han går så långt att han kallar ledningens beslut för kompanibestraffning.

– Varför kan de inte bara placera om den eller de som gjort det här hemska?

Det som hänt menar Peter Nordin att de absolut tar avsteg från. Han menar att samtliga inte ska behöva bestraffas.

– Genom att tvinga den här personalen, som arbetat länge och utan anmärkningar, till dagjobb, tvingas de samtidigt till att planera om hela sina liv. Min kvinna har arbetat natt 14 år, för att hon vill det och för att hon anpassat sitt liv efter nattarbete. Dessutom innebär det här att de tar uppemot 5 500 kronor direkt från lönekuvertet, säger Peter Nordin.

Elisabeth Liljekvist, som är tillförordnad chef på Socialförvaltningen i Örebro säger att det inte handlar om en kollektiv bestraffning utan att säkra upp en god omsorg.

Marie Stenquist
marie.stenquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista