Marie-Louise Forsberg-Fransson, landstingsstyrelsens ordförande. Foto: Sveriges Radio Örebro
Örebro län

Lättare att nå vårdcentralen på helgen

1:38 min

Snart ska det bli lättare att komma i kontakt med en vårdcentral i Örebro och sydnärke på kvällar och helger. Det lovar nu landstingsrådet Marie-Louise Forsberg Fransson, socialdemokrat.

– Istället för att många människor åker till våra akutmottagningar tror vi att det är väldigt bra att människor tas om hand på rätt vårdnivå, säger Marie-Louise Forsberg Fransson.

De politiska besluten kommer inte förrän efter sommaren men Marie-Louise Forsberg Fransson räknar nu med att vårdcentralen i Kumla kommer ha jouröppet med start någon gång i höst, och något senare åtminstone två vårdcentraler i Örebro. Sedan kommer det alltså finnas tre ställen att vända sig till i ett område där vårdcentralerna i dag bara har en jourmottagning att hänvisa till, den på Nygatan i Örebro.

Antalet besökare på akuten på USÖ har ökat stadigt de senaste åren och i början av veckan rapporterade P4 Örebro om att sjukhusets barnmottagning nu har svårt att hinna ge råd till sina ordinarie patienter, eftersom trycket från lindrigt sjuka barn nu är så stort där.

Marie-Louise Forsberg Fransson är noga med att inte lägga någon skuld på de som söker vård, utan tycker att det är vården som måste anpassa sig.

Hon säger också att hon inte tror att telefonrådgivning räcker för att möta det ökade trycket från oroliga småbarnsföräldrar.

– Det är väldigt svårt att via telefon ge rätt råd när man ska tolka ett barns symptom via föräldrar. Då säger man ofta "Åk ner för säkerhets skull!", säger Marie-Louise Forsberg Fransson, socialdemokrat och ordförande för landstingsstyrelsen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista