Veterantåg i Nora.
Nora

Har inte gett upp hoppet om veterantågen

1:55 min

Veterantågen i Nora får fortfarande inte användas, efter att Transportstyrelsen drog in tillståndet i fjol. Men nu räknar järnvägsföreningen ändå med att det blir trafik i sommar.

– Vi ser fram emot sommaren, att vi ska kunna köra trafik på vanligt sätt, säger Tomas Nyström som är ordförande för NBVJ, Nora Bergslags Veteranjärnväg.

– Men lite nervositet och fjärilar i magen är det ju eftersom vi fortfarande inte fått trafiktillståndet, fortsätter han.

Det var förra sommaren som ångloken plötsligt tystnade i Nora efter att Transportstyrelsen hade upptäckt stora brister i järnvägsföreningens dokumentation. Sedan dess har ångloken stått still, något som påverkade turistsommaren i Nora i fjol. Enligt kommunens turistchef Håkan Ceder tappade turistbyrån ungefär 4000 besökare i fjol för att tågen inte gick, och i år har kommunen helt valt bort alla tågbilder i sin marknadsföring.

Transportstyrelsen begärde nyligen in ytterligare kompletteringar från järnvägsföreningen. De räknar ordföranden Tomas Nyström med att klara av inom några veckor. Men Transportstyrelsen kan inte lova att det sedan blir ett beslut före midsommar, när tågtrafiken är tänkt att rulla igång igen i Nora.

För föreningen betydde fjolårets inställda trafik att flera hundra tusen kronor i förväntade inkomster aldrig kom in. En sommar till utan tågtrafik skulle bli förödande enligt ordförande Tomas Nyström.

– Får vi inte till någon trafik i sommar vet jag inte om vi kan fortsätta. Då är det riktig allvarlig kris, säger Tomas Nyström som är ordförande för Nora Bergslags Veteranjärnväg, NBVJ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista