Stefan Björk på företaget Swedaf är den som står bakom konferensen i Pingstkyrkan. Foto:Pontus Kinnander/Sveriges Radio Örebro.
Örebro

Konferens om Afrika som marknad

1:31 min

Fler svenska företag borde skaffa sig ett större nätverk i Afrika, det tycker Stefan Björk som är ansvarig för bolaget Swedaf som med start på tisdag anordnar en konferens i Pingstkyrkan i Örebro.

Afrika är en världsdel som är på uppgång. Dels växer finanserna i många länder men framförallt så finns där stora naturtillgångar, och dessa kan innebära många arbetstillfällen för både afrikanska företag på plats men även för svenska företag.

Ett exempel är en högt uppsatt man från oljeindustrin i Togo som kommer till konferensen nästa fredag för att träffa svenska företagare inom gruvindustrin. Detta är något som Stefan Björk borde ske i större utsträckning.

– 60% av all brukbar åkermark finns i Afrika, säger Stefan Björk.

Till konferensen på tisdag kommer över 40 afrikanska företagare från bland annat Benin, Togo och Elfenbenskusten.

Ungefär lika många svenska företagare kommer vara på plats och på tisdag är konferensen öppen för allmänheten.

Tisdagen inleds med att Kristdemokraten och ordföranden för kommunfullmäktige i Örebro Lars O Molin klipper band och förklarar konferensen öppnad. Stefan Björk tror att vi har man genom att samarbeta över nya gränser kan nå riktigt långt. Och att båda parter komma att kunna tjäna på det.

Reporter
Pontus Kinnander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista